Aktuellt
Vår pristagare 2014: Ale Möller !
Ale Möller är folkmusiklegenden från Skåne som byggt ett eget musiklandskap grundat på skilda musiktraditioner.
Han är vår mest etablerade multiinstrumentalist som spelar allt från mandola, dragspel och flöjter till skalmeja och kohorn. Få kan som Ale Möller samla och inspirera sina medmusikanter.

Ale Möller, född i Stävie i Skåne, har sedan länge gjort sig känd, både nationellt och internationellt, som Sveriges främsta nyskapare inom folk-och världsmusik. I uppväxtstaden Malmö spelade han i unga år musik på teatern och turnerade som jazztrumpetare. Avgörande för Ales musikaliska vägval var när han av en tillfällighet kom i kontakt med en grekisk bouzoukimusiker i Malmö, Christos Mitrencis.

Ale Möllers konstnärskap bygger till stor del på idén om att kreativitet uppstår i mötet mellan olikheter. Han bygger ett eget musiklandskap grundat på musiktraditioner från många håll, alltid med de oväntade mötena i fokus. Han är en konstant utforskare, alltid på väg någonstans. Fast förankrad i traditionell musik, har Möller tagit täten och utvidgat gränserna för skandinavisk folkmusik i grupper och projekt som Filarfolket, Nordan och Frifot. Få kan som Ale Möller skapa glädje både på och utanför scenen. Han är en multiinstrumentalist som använder ett brett utbud av märkliga instrument på sin jakt efter nya klanger.

Mellan åren 2007–2010 var Ale Möller ”Artist in Residence” vid både Gävle och Vara konserthus. Under dessa år verkade han som konstnärlig ledare inom världsmusikgenren och verkade som kompositör, artist och inspiratör. Han är sedan 2010 gästprofessor vid Musikhögskolan Ingesund.

I samband med att Ale Möller spelade för Polarpristagaren Youssou N´Dour tidigare i år, inleddes ett kreativt samarbete mellan de två artisterna. Detta har resulterat i att Ale Möller nu har engagerats som ”Creative Assistant” åt Youssou N’Dour.

© Sir George Martin Music Award 2013